Lezen in kleur

Nu bij KindercoachingLeek!  Lezen in Kleur!

Ook voor volwassenen!

mzajUqo

Herken je één of meer van onderstaande symptomen?

  • Dansende letters tijdens het lezen..
  • Wazige letters of letters dubbel zien…
  • Snel vermoeid na een paar minuten lezen..
  • Patronen in de tekst of witte ruimtes zien..
  • Misselijk, duizelig, pijn in de ogen of last van regelmatig terugkerende hoofdpijn.

Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 20% van de bevolking in verschillende mate last heeft van visuele stress en dat het lezen kan worden verbeterd wanneer de tekst met een gekleurde leesliniaal wordt bedekt.

Visuele Stress

Visuele stress beschrijft het ongemak dat mensen ervaren wanneer zij langere tijd met tekst werken. De klachten verschillen van persoon tot persoon, maar veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn en migraine (vooral tijdens het werken met de computer), vermoeide ogen en het idee dat woorden of letters op de pagina bewegen.

Symptomen van visuele stress kunnen aanzienlijk worden verminderd wanneer men leest in kleur. We lezen vaak zwarte tekst op wit papier, de meest contrasterende kleuren. Het gebruik van andere kleuren kan het contrast verminderen. De tolerantie voor contrasten is bij iedereen verschillend.

De kleuren die het beste werken verschillen per persoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer men leest in de juiste kleur de concentratie, de leessnelheid, de leesvaardigheid en het begrijpend lezen duidelijk verbeteren. Lezen wordt weer leuk wanneer je leest in kleur. Ervaar lezen zonder vermoeide ogen en hoofdpijn. Focus en concentratie worden versterkt doordat woorden en letters niet meer lijken te dansen.

Symptomen van visuele stress komen vaak voor bij: Leesproblemen; Dyslexie; Dyscalculie; Dysgrafie; Dyspraxie; Fixatie Disparatie; AD(H)D; Autisme; Epilepsie en Migraine.

Hulpmiddelen: gekleurde leeslinialen

Gekleurde leeslinialen zijn flexibele doorzichtige sheets (stroken), gemaakt van gekleurd plastic. Door de leesliniaal over tekst te plaatsen kun je lezen in kleur. De leeslinialen vergroten niet maar kunnen de tekst wel helderder doen lijken. De leeslinialen hebben een matte en een glanzende zijde. Wanneer licht op de leesliniaal reflecteert, kun je de matte zijde gebruiken. Gekleurde leeslinialen zijn toegestaan tijdens centrale examens.

Welke kleur?

De kleuren die het beste werken,  verschillen per persoon. Bij KindercoachingLeek kan getest worden welke kleur dat is. De leeslinialen zijn verkrijgbaar via KindercoachingLeek!

Kosten voor het afnemen van de test incl. een gekleurde leesliniaal zijn 35 euro.

Bron: Leerhulpmiddelen.nl

article26786819